איגודי הספורט הקטנים שעשויים להופיע במשחקים האולימפיים בלוס אנג׳לס 2028 הגישו עתירה לבג״ץ נגד משרד התרבות והספורט בדרישה לשנות את ההגדרה מהו ענף אולימפי בישראל - וזאת משום שהם לא זכאי לקבל תקציבים כפי שמקבלים כלל הענפים האולימפיים הוותיקים.
העתירה הוגשה על ידי איגודי הבייסבול, הלקרוס, הסופטבול, הפוטבול האמריקאי, הסקווש והקריקט, באמצעות עורכי הדין רז נזרי ואבינועם סגל-אלעד ממשרד פירון ועפרה שרון. כאמור, העתירה הוגשה נגד משרד התרבות והספורט, וגם נגד הוועד האולימפי והתאחדות אילת לספורט תחרותי שאינו אולימפי.
האיגודים הללו נכללים בתוכנית המשחקים של אולימפיאדת לוס אנג׳לס 2028 כ”ענפים אורחים” שנוספו על ידי העיר המארחת, אך טוענים כי הם לכאורה לא מקבלים מהמדינה תנאים דומים לאלו שמקבלים הענפים שנמצאים בדרך קבע בתוכנית המשחקים. כל זאת, משום שמשרד התרבות והספורט שינה את ההגדרה מהו ענף אולימפי ככזה שהיה בשני המשחקים האולימפיים האחרונים בטוקיו 2020 ובפאריס 2024.
לטענתם, ב-15.1.2025 משרד התרבות והספורט פרסם להערות הציבור תיקון למבחני חלוקת התמיכות להתאחדויות הספורט, איגודי הספורט ואגודות הספורט, תיקון שנחתם ביום 24.2.2025. בעתירה צוין כי התיקון למבחנים התמקד בשלוש סוגיות, אחת מהן הייתה תיקון להגדרת המונח “ענף אולימפי”, ששונתה להגדרה זו: ״ענף ספורט שלפי הגדרת הוועד האולימפי הבינלאומי משתתף במשחקים האולימפיים הראשונים שיתקיימו לאחר שנת ההערכה ושהוועד האולימפי הבינלאומי אישר את השתתפותו בשני המחזורים האולימפיים האחרונים״.
נבחרת ישראל בבייסבול (מאיה לונגרט) (מערכת ONE)בעקבות זאת, האיגודים דורשים את התערבות בג״ץ כדי שיורה למדינה בצו על תנאי “לתקן את ההגדרה של ענף אולימפי, על מנת שיקבע הגדרה שוויונית אשר תיתן מענה תקציבי לכל ענפי הספורט הנכללים במשחקים האולימפיים הקרובים לרבות ענפים שלא מתארחים באופן קבוע במשחקים האולימפיים, או לחילופין יקבע כי התיקון להגדרת ענף אולימפי יכנס לתוקפו רק לאחר סבב המשחקים האולימפיים שנקבעו לקיץ 2028“.
בעתירה נכתב: “במסגרת התיקון שונתה הגדרת המונח ענף אולימפי באופן השולל מהעותרות קבלת תקציבים, וזאת אף שענפי הספורט של העותרות נכללים במשחקים האולימפיים הקרובים. היינו, התוצאה האבסורדית תהיה שכלל ענפי הספורט של העותרות - סופטבול, בייסבול, פוטבול, לקרוס, סקווש וקריקט - יתארח במשחקים האולימפיים ב-2028 ואולם יתוקצבו כענפי ספורט שאינם אולימפיים. התיקון למבחנים מוביל לפגיעה חמורה ובלתי מידתית בעותרות וחורג באופן ממשי ממתחם הסבירות. יש להורות על ביטול התיקון”.
נבחרת הלקרוס (lax tv)בנוסף, כך לטענתם, ענפים קבוצתיים שכן נכנסים בהגדרה זו של ענף אולימפי בישראל - כמו כדוריד, כדורעף, הוקי קרח, ראגבי וכדורמים - באופן די קבוע לא מצליחים להעפיל למשחקים האולימפיים כך שאין להם ייצוג ישראלי באירועים הללו, אך הם עדיין מתוקצבים כמו ענף אולימפי ומקבלים תקציבים גבוהים יותר מאשר ענף הלקרוס שהנבחרת שלו זכתה זה עתה באליפות אירופה. ההבדל בתקציבים לעתים נע בין מאות אלפי שקלים למיליונים.
“ההגדרה החדשה מאפשרת תמיכה מוגדלת לכל אותם הענפים האולימפיים הוותיקים ללא כל התייחסות לפוטנציאל שלהם להימנות על המשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים ולייצג את ישראל“, כך נכתב בעתירה. “התיקון עומד בניגוד למדיניות הוועד האולימפי הבינלאומי. ההחלטה לא שוויונית”.
ממשרד התרבות והספורט נמסר: “העתירה המדוברת טרם התקבלה במשרדנו, ולאחר שנקבלה נבחן את הטענות ונמסור תשובתנו לביהמ"ש בהתאם”.