הכתבה הזו מובאת במסגרת פרויקט "משחקים באחריות" של מפעל הפיס, המתמקד בסדרת ראיונות העוסקים בהגברת חוסן ובהתמודדות עם הטראומה ועם התנהגויות הנובעות ממנה, בעקבות האירועים שאחרי ה-7.10.
החל מתחילת ימיה הראשונים של מלחמת חרבות ברזל ועד לימים אלו, אנו שומעים לא מעט סיפורים אודות גיבורים ישראלים. סיפורו של קיים בוקרא (24), ללא ספק, הוא אחד מהם. קיים שירת כמ"פ בגדוד 601 של הנדסה הקרבית וב-3.12.2023 נפצע קשה בעזה בעקבות פיצוץ דלת במבנה שאליו נכנס עם חייליו.
בעקבות הפיצוץ, התנתק האגודל ביד ימינו של קיים והוא ספג רסיסים רבים בצוואר ובריאות. הוא איבד דם רב והגיע למסוק במצב אנוש. בדרך נס הצליח הצוות הרפואי במסוק לייצבו טרם ההגעה לבית החולים שיבא תל השומר. הוא הובהל לניתוח של מספר שעות שבמהלכו נתפר האגודל והוצאו רסיסים רבים מגופו. לאחר מכן עבר תהליך שיקום למשך כחצי שנה.
בתום השיקום, שוחרר קיים לביתו ונתקל במציאות שונה לחלוטין מזו שהכיר: אם בצבא הוא היה מ"פ עם לו"ז צפוף מאוד, ובבית החולים שהה עם מעטפת של צוות וביקורים רבים, הרי שהחיים בדירת החדר הקטנה שלו בקיבוץ הראל היו שונים לגמרי. מלבד הנסיעות לטיפולים בבית החולים הוא מצא את עצמו בודד בדירתו, ללא תעסוקה ומילא את השעות הרבות מול הטלפון והטלוויזיה.
המ"פ שהיה פצוע אנוש וחזר לעצמו בענקעם חוסר המעש הגיעה גם ההידרדרות הנפשית, המחשבות השליליות והזיכרונות משדה הקרב. קיים אמנם תפס את עצמו כאדם אופטימי וחיובי, מוקף במשפחה בחברים, אבל למרות שניסה לשדר לסביבתו שהכול בסדר, מבפנים הוא הרגיש אבוד. הוא הבין שמצב כזה עלול גם להידרדר להתמכרויות, למשככי כאבים, אלכוהול או סמים, כפי שקרה אצל לוחמים אחרים במצב דומה.
השינוי הגיע כאשר הוצע לו בשיקום להתחיל לעסוק בספורט כדי לשקם את ריאותיו. בנקודה זו נכנס לתמונה אסף לזר מעמותת "אתגרים" שהציע לקיים זוג אופניים כדי שיתחיל לרכוב בשטחים הפתוחים המקיפים את הקיבוץ. אסף גם פנה לחברי הקיבוץ שירכשו לקיים אופניים משלו (ללא ידיעת קיים), וחברי הקיבוץ נענו בשמחה. קיים מספר כי אסף והחברים מהקיבוץ ידעו שהם עוזרים לו, אבל ספק אם הם ידעו את החשיבות שהיתה לכך הן בפן הנפשי והן בפן הפיזי .
הרכיבה על האופניים שינתה לחלוטין את חייו של קיים, והוא מספר בהתרגשות כי האופניים חיזקו את תחושת המסוגלות והחוסן, ובכל פעם שהוא מרגיש שהוא מאבד קצת את עצמו מבחינה מנטאלית, הרכיבה מאפשרת לו להתחבר לטבע ולנקות את המחשבות – במילים אחרות, היא החזירה אותו למסלול ולא רק תרמה לשיפור במצבו הבריאותי.
בימים אלו קיים כבר יודע לספר שהרכיבה על האופניים סייעה לו לשקם את חייו: הוא מצא עבודה, התחיל להתעניין בתחביבים חדשים, והוא אפילו חולם לחזור לשרת במילואים. הוא מבין שהקשיים עליהם הוא התגבר במהלך רכיבותיו, עזרו לו להתגבר על הקשיים שאותם הוא חווה בחיי היומיום. לאחרים שנמצאים בימים אלו במצב מנטאלי בו הוא היה בעבר, הוא ממליץ להקיף את עצמם בקהילה תומכת ופשוט לצאת ולעשות ספורט: "צאו, תעשו, ותגלו מה אתם אוהבים, זה רק יעשה לכם טוב".
מתמודדים עם קושי? אתם לא לבד.
להורדת יישומון VIVID לבדיקה וקבלת כלים