הצד היפה של מדינה ישראל – בחודש פברואר האחרון, יצאו קבוצות "ברטלי צ'לנג'" (בין היתר קבוצות של בני נוער במצבי סיכון) למסע החצייה השנתי במדבר, שכלל רכיבה על אופניים למרחק של 100 ק"מ במשך שלושה ימים, אשר הסתיים בעיר אילת.
מי שהיתה אחראית על המסע היא עמותת "ברטלי נוער בתנועה", אשר מפעילה מאז 2019 רשת של מרכזי רכיבת שטח על אופניים בכפרי נוער, עבור בני נוער ממגוון רקעים, ונתמכת על ידי מפעל הפיס. באמצעות מסעות רכיבה למרחקים ארוכים, דוגמת המסע האמור, העמותה מסייעת לבני נוער להתחבר שוב לעצמם ולאנשים סביבם, ולהחזיר תחושת שליטה על חייהם.
"המטרה שלנו היא להעצים בני נוער שהחיים זימנו להם התמודדויות, אומר נמרוד שוורץ, מנהל ההדרכה של ברטלי, "אנחנו עושים את זה דרך החזון שפגש כל אחד מאיתנו כאנשי צוות בתוך הארגון, שהראה לנו מה האופניים תורמים לנו, וכמה הכלי הזה יכול לקחת אנשים רחוק. המאמצים של החניכים האלו בשטח עם האופניים, מהדהדים כמובן גם לתחומים אחרים בחייהם".
"שניים מהערכים המרכזיים ביותר שאנחנו עובדים עליהם עם הנערים הם מסוגלות והתמודדות עם קושי", אומר גיא ניב, מנהל מרכז ברטלי בן שמן, "בשנים האחרונות מפעל הפיס הם שותפים שלנו לדרך, והם עוזרים לנו להמשיך עם הפעילות שלנו קדימה". נמרוד הוסיף, "יש פה גם סיפור של חוסן – עד כמה אני מסוגל לקום ולנער את האבק ולהמשיך את הדרך".
מסע האופניים הבלתי נשכח של בני הנועראחת מהקבוצות במסע כללה גם בני נוער אשר פונו מהעוטף: "אחרי ה-7 באוקטובר אפשר להגיד שבין לילה המון בני נוער הפכו לבני נוער במצבי סיכון ואנחנו נדרשנו להיות שם", מוסיף נמרוד, "עשינו זאת דרך הכלי שאנחנו כל כך מאמינים בו – רכיבה על אופניים בשטח".
בני הנוער שלקחו חלק במסע, סיפרו על חשיבותו בכל הקשור לשקט הנפשי שהאופניים נותנים להם ,ועל הכוח שלהם יחד כקבוצה: "כשאתה רוכב, אתה משתחרר, אתה מתנקה", אמר אחד מהנערים, "זו חוויה בלתי ניתנת להסבר. למזלי גיליתי את האופניים וזה היה מקום הבריחה שלי". נער אחר הוסיף: "לא מדובר פה רק בלעשות ספורט, אנחנו מכירים חברים חדשים ומתגבשים עם החברים שאנו כבר מכירים".
אחת מהמטרות המרכזיות של המסע היתה להעצים את היכולת להתגבר על הקושי. "בסופו של דבר אנו חווים המון אתגרים וקשיים מטורפים, וברגע שאתה מצליח ליישם את זה גם בחיים, אתה תהיה במקום ממש טוב", אמר אחד מהם. חניך אחר התייחס לחברתו למסע: "לא תשמעו ממנה אף תלונה למרות שקשה לה. אני במקומה הייתי מתבכיין כל הדרך".
מטרה נוספת היתה להנחיל את ערך ה"ביחד", ושלא משאירים אף אחד מאחור, "זה הרגע הזה שאני מסתכל על חבר שלי בקבוצה שצריך אותי ואני פה בשבילו - זה באמת דברים שנותנים כלים לחיים, ואני מאוד מתחבר לזה", אמר אחד החניכים. על האופניים ככלי להתמודדות עם אתגרים בחיים אמר חניך אחר, "אנחנו צריכים ללמוד להגיד לעצמנו 'תן את הכי טוב שלך ואל תוותר', צריך להילחם גם כשקשה".
בסיום המסע, רן מרגליות, מייסד ומנכ"ל עמותת ברטלי, היה גאה בחניכים: "נפגשנו עם אתגרים קשים ותסכולים, וההשקעה שלכם באימונים היא מאוד מרשימה, אבל יותר מרשים זה הסיפור של ה'ביחד'. הרגע הזה שבו אתם מחליטים שאתם חלק מקבוצה - זה מעורר השראה".
למתחם משחקים באחריות
לאתר ברטלי – נוער בתנועה