אם סר מאט באזבי, דניס לאו, ג'ורג' בסט או סר בובי צ'רלטון היו עדיין בחיים, מה הם היו חושבים על מנצ'סטר יונייטד האהובה שלהם? אולי אפילו לא צריך ללכת רחוק כל כך. מה היו אומרים סר אלכס פרגוסון, אריק קאנטונה, ריאן גיגס, פול סקולס, מייקל קאריק או רוי קין – כל אותם אגדות מהעבר הקרוב של המועדון – על הרמה שמציגה הקבוצה של רובן אמורים? הנפילה של מנצ'סטר יונייטד לתהומות הכדורגל – ולא מדובר בהגזמה – כואבת גם עבור מי שאינו אוהד של השדים האדומים.
המאמן הפורטוגלי הכניס את עצמו לצרה לא קטנה כשהחליט לקחת את המושכות אחרי עזיבתו של אריק טן האח. המועדון ניסה למלא את מבוקשו של ההולנדי בכל חלון העברות, אך ההוצאות העצומות על רכש לא הועילו כלל. התוצאה? אמורים קיבל ירושה שהוא לא רצה, הפרויקט ממשיך להיכשל, ויונייטד בדרך להפוך לגרועה בתולדותיה בפרמייר ליג.
האסון של העונה שעברה
בעונה שעברה, מנצ'סטר יונייטד סיימה מחוץ לשביעייה הראשונה (מקום שמיני) לראשונה מאז שהוקמה הפרמייר ליג במתכונתה הנוכחית. זה היה המיקום הגרוע ביותר שלה מאז עונת 1992/93. כדי למצוא עונה גרועה יותר בליגה, צריך לחזור 34 שנים אחורה, עד 1990, אז הקבוצה דורגה במקום ה-13.
שחקני מנצ'סטר יונייטד (רויטרס)תחת אריק טן האח, יונייטד צברה 60 נקודות – רק שתיים יותר מהעונה הגרועה ביותר שלה בפרמייר ליג מבחינת נקודות, 2021/22, אז סיימה עם 58 נקודות במקום השישי. אך העונה הנוכחית היא הסיוט האמיתי. המספרים פשוט מפחידים.
העונה הנוכחית עשויה להיות אף גרועה יותר
הקבוצה של אמורים – בשיתוף הפעולה עם טן האח במחצית הראשונה של העונה – נמצאת בדרכה להפוך לגרועה בתולדות המועדון. כרגע, עם 37 נקודות במקום ה-13, השדים האדומים עשויים לסיים אפילו נמוך יותר בטבלה. בעונה שעברה הם הפסידו 14 פעמים. העונה יש להם כבר 13 הפסדים (ניצחו רק 10 משחקים). שני הפסדים נוספים יסדרו להם שיא שלילי נוסף.
כדי למצוא עונה גרועה יותר, צריך לחזור לעונת 1973/74, אז יונייטד סיימה במקום ה-21 וירדה לליגת המשנה. בהתחשב במעמדה הנוכחי של הקבוצה, במשכורות השחקנים ובהוצאות על רכש, העונה הזו עשויה להיחשב לאחת הגרועות בתולדות המועדון, שנוסד לפני 147 שנים.
שחקני יונייטד המומים (רויטרס)27 עונות עם סר אלכס פרגוסון
ההתפרקות המתמשכת של מנצ'סטר יונייטד מוסברת במגוון סיבות. אחת המרכזיות שבהן היא הניהול הכושל של משפחת גלייזר, הבעלים של המועדון. אך מאז עזיבתו של סר אלכס פרגוסון ב-2013, אחרי 27 עונות בתפקיד, יונייטד פשוט לא חזרה לעצמה.
הפעם האחרונה שבה מנצ'סטר יונייטד זכתה בליגת האלופות הייתה בעונת 2007/08, אז גברה על צ'לסי בגמר בפנדלים (5:6) אחרי 1:1 בתום 120 דקות. אותה קבוצה אדירה גם זכתה באליפות הפרמייר ליג, תוך שהיא מציגה עונה היסטורית: 87 נקודות, 80 שערי זכות ורק 22 שערי חובה. יונייטד ההיא הייתה קטלנית בהתקפה וחומה בצורה בהגנה. כיום, אין שום זכר לכך.
רונאלדו חוגג עם היונייטד זכיה באלופות ב-2008 (רויטרס)בעונה שעברה יונייטד ספגה את כמות השערים הגבוהה בתולדותיה בפרמייר ליג – 58. נתון שהביך כל אוהד. העונה, אחרי 30 מחזורים, היא כבר ספגה 41 שערים, כך שהמספר עוד עשוי לעלות משמעותית. מימי אדווין ואן דר סאר בשער, ווס בראון ופטריס אברה כמגנים, והצמד האגדי נמניה וידיץ' וריו פרדיננד במרכז ההגנה – עברה יונייטד לאונאנה, דאלו, יורו, דה ליכט ומזראווי (כשאמורים משתמש בחמישה שחקני הגנה). הפער ביכולת משמעותי ביותר.
גם בהתקפה, המספרים רחוקים מלהיות מספקים ביחס לעידן הזוהר של המועדון. בעוד בעונת 2007/08 יונייטד כבשה יותר משני שערים למשחק (2.2 בממוצע), בעונה הנוכחית הקבוצה עומדת על ממוצע נמוך בהרבה – 1.2 שערים למשחק (37 שערים ב-30 משחקים).
המציאות היא שהסגל של אמורים רחוק שנות אור מזה של פרגוסון. כריסטיאנו רונאלדו, וויין רוני, נאני, קרלוס טבס וריאן גיגס היו חלק מההרכב שזכה בליגת האלופות ב-2008. בקישור, שיחקו אז שחקנים כמו פול סקולס, מייקל קאריק, אנדרסון וג'י-סונג פארק.
כריסטיאנו רונאלדו ו-וויין רוני (רויטרס)כיום, אמורים צריך להסתמך על ראסמוס הויילון, אלחנדרו גרנאצ'ו וברונו פרננדש בהתקפה, ועל מנואל אוגרטה או קאסמירו המזדקן בקישור. זו ללא ספק עדות ברורה לשקיעה ההדרגתית של מועדון שסובל מסדרת החלטות שגויות – הן מבחינה מקצועית והן מבחינה ניהולית.