ריאל מדריד הגיעה לאצטדיון האמירויות כפייבוריטית. היעדרויות בסגל של מיקל ארטטה והניסיון של קבוצתו של קרלו אנצ'לוטי, למרות שגם לה חסרו שחקנים חשובים, נטו את הכף לכיוון הלבנים. בניגוד לכל התחזיות, ארסנל שלטה במשחק, ובניצוחו של דקלאן רייס, שהפגין שליטה מוחלטת במצבים נייחים, ובזכות שער של מיקל מרינו, ניצחה את האלופה. למרות שהלבנים גילו מעט אופי במהלך המשחק, התוצאה הותירה אותם פצועים אנושות – אף שבכדורגל הכל יכול לקרות.
אמנם קשה היה לצפות את הקריסה הזו, אבל ישנן סיבות ברורות לכך שריאל מדריד הגיעה לנקודה הזו של העונה כשהיא עדיין נאבקת בכל שלושת המפעלים – אך לא מצליחה לייצר התלהבות בקרב אוהדיה. אלו שבעת החטאים של ריאל מדריד לפי התקשורת הספרדית.
1 – תכנון
תמיד קל יותר לדבר על זה בדיעבד, אבל במקרה של ריאל מדריד האזהרות הופיעו כבר מתחילת העונה. לאחר החתמת קיליאן אמבפה והגעתו של אנדריק, המועדון סבר ששוק ההעברות סגור מבחינתו.
אמבפה ואנדריק (רויטרס)כבר מתחילת העונה נראתה חולשה במרכז ההגנה. ריאל מדריד לא העזה ללכת עד הסוף על שחקן צעיר כמו לני יורו, שנחת לבסוף במנצ'סטר יונייטד, והפציעה של אדר מיליטאו רק החמירה את המצב. במהלך ינואר, כשהייתה הזדמנות לתקן את הטעויות ולחזק את הסגל, המועדון לא עשה דבר בנוגע לעמדות הבלם והמגן הימני – אף על פי שדני קרבחאל סבל מפציעה ארוכת טווח.
2 – הניהול של אנצ'לוטי
מעבר לתכנון הכושל של המועדון, אין ספק שלקרלו אנצ'לוטי יש חלק באחריות. מההתחלה, הניהול שלו היה מלווה באי ודאות. רוטציות מוגבלות, מיעוט הזדמנויות לשחקנים מסוימים, והתעקשות להעלות שחקנים מועדפים – כל אלו עלו לריאל מדריד ביוקר. מול ארסנל, המאמן הכניס את לוקאס ואסקס, פראן גרסיה וברהים דיאס רק בדקות הסיום. שחקנים כמו אנדריק, שהיו יכולים להכניס משהו שונה למגרש, כלל לא שותפו. הברזילאי מסתפק בפירורים, מלבד עונה נהדרת בגביע המלך.
קרלו אנצ'לוטי (רויטרס)3 – אובססיה לכוכבים
ההתעלמות מאנדריק ומעוד שחקנים נובעת במידה רבה מההתעקשות של אנצ'לוטי לשלב את ויניסיוס, אמבפה, רודריגו וג'וד בלינגהאם – במערך שלא מחמיא לאף אחד מהם. למרות הבזקי כישרון טבעי, התוצאה של שיתוף כל ארבעת הכוכבים יחד הייתה קטסטרופלית עבור ריאל. ארסנל הציגה שיעור שכבר ראינו העונה – קל לטשטש את אלופת אירופה אם עוברים את קו הלחץ הראשון, מול הפסיביות של אמבפה ו-ויניסיוס.
רודריגו מופיע אחת למספר משחקים בלבד, ובלינגהאם, שנאלץ לעבוד קשה יותר הגנתית בגלל חבריו, מתקשה לבלוט התקפית. ריאל מדריד נראית כמו קבוצה שבורה – ואמבפה ו-ויניסיוס, לפחות מול ארסנל, לא הראו שהעדר העבודה שלהם מביא להם רעננות שיכולה להכריע משחקים.
קיליאן אמבפה ו-ויניסיוס ג'וניור (ריאל מדריד)4 – חורים באגפים
ההתקפה מקרטעת, אבל הבעיה הגדולה ביותר של ריאל מדריד היא ההגנה – ובעיקר בעמדות המגנים. המועדון לא חתם על אף שחקן שיחליף את קרבחאל, והחולשה של לוקאס ואסקס – שבו אנצ'לוטי ממשיך להתעקש שוב ושוב – עלתה לקבוצה ביוקר.
מול ארסנל זה דווקא לא היה בצד ימין, כי האיטלקי הציב שם את פדריקו ואלוורדה – ואיבד בכך שחקן מפתח בקישור. הסכנה האמיתית באה מצד שמאל, שם אלאבה, שגבר במשחקים האחרונים על פראן גרסיה, נחשף לחלוטין מול סאקה הנהדר.
האוסטרי כבר לא מה שהיה, לא משנה כמה אנצ'לוטי מתעקש. מנדי מבלה יותר בחדר הטיפולים מאשר בהרכב, הופעותיו אינן משכנעות, וגארסיה לא זוכה לאמון מלא. לריאל מדריד יש בעיה קשה בעמדות המגנים – במיוחד בעידן שבו לעמדות הללו יש חשיבות עצומה. קרבחאל וכנראה טרנט אלכסנדר-ארנולד יהיו שם בעונה הבאה, אבל גם בצד שמאל דרוש פתרון.
בוקאיו סאקה מסוכן באגף (רויטרס)5 – היעדר ביקורת עצמית
ריאל מדריד שרדה עד לשלב המכריע של כל שלושת המפעלים – וזה כמעט בגדר נס. ובכל זאת, כמעט ולא נשמעה ביקורת עצמית מתוך המועדון, ולא נעשו שינויים משמעותיים. ריאל מדריד סבלה ממשחק למשחק, עלתה שלב בגביע המלך ובליגת האלופות רק בקושי, והיכולת שלה הותירה הרבה מקום לדאגה – אך דבר לא השתנה.
6 – שחקנים מוערכים יתר על המידה
בהקשר של התכנון, ישנם שחקנים שלא עשו את קפיצת המדרגה המצופה. רבים מהשחקנים הנוכחיים של מדריד לא עמדו ברף שציפו מהם. בין השמות הבולטים: אדוארדו קמאבינגה, שכמעט ולא התפתח מאז שהגיע, אורליאן טשואמני, שלמרות שיפור מסוים בחודשים האחרונים חווה ירידה חדה ביכולת, רודריגו, שנראה נידון להישאר תמיד בצל חבריו, וארדה גולר, שלא הצליח לפרוץ ולהפגין את הכישרון שציפו ממנו – למרות שקיבל דקות משחק.
משחק רע של הצרפתי בלונדון. מיקל מרינו במאבק מול אדוארדו קמאבינגה (רויטרס)7 – ההיעלמות של ויניסיוס
מבין כל הסיבות לקריסה של ריאל מדריד, אחת מהן בולטת במיוחד – וגם בלתי צפויה: הצניחה ביכולת של ויניסיוס. מאז טקס כדור הזהב, הברזילאי כבר לא נראה כמו השחקן של העונה שעברה. אם בעונת 2023/24 היה כלי נשק קטלני שיכול להכריע משחקים וטורנירים לבדו, בחודשים האחרונים הוא נראה כמו הצל של עצמו.
נראה שהגעתו של אמבפה לא היטיבה עמו מקצועית. ויניסיוס כבר לא עוקף מגנים בקלות, לא מפגין מהירות מחשמלת, אינו בלתי ניתן לעצירה, וכאשר יש לו הזדמנויות לייצר סכנה – הוא בוחר לעיתים קרובות למסור לצרפתי במקום לקחת סיכון בעצמו. הוא פשוט לא אותו שחקן – וכנראה מדובר יותר בבעיה מנטלית מאשר פיזית. כך או כך, הגרסה הדועכת והכבויה של הכוכב שלו פגעה קשות באפשרויות של ריאל מדריד העונה.
ויניסיוס (רויטרס)